Ervaring

Hieronder vind je een aantal ervaringen die ik heb opgedaan. De oudste staan onderaan, de jongste bovenaan.

Jerney Kate Band

Band: Jerney Kate (zang), Peter (gitaar), Auke (bas), Joeri (drums), Gerard (hammond), Lex (gitaar). Gigs: in kleine theaters en clubs, in kerken, op buitenfestivals (o.a. Hoornse stadsfeesten, festival in Alkmaar, festival in Beets), soms een kroeg, Eva Cassidy fanclubdag in de Vorstin in Hilversum, diverse opnames in studio 11 en de Wisseloord studio's in Hilversum. Theatertour: Inspired by Eva (Cassidy).

Kortlopende dingen

Groepsfoto guitarbattle Den Helder

Wild-T and the Hot Butts

Ik maakte een aantal jaren deel uit van deze band. We speelden de blues in al zijn facetten. Van de oudste tot de nieuwste en met veel verschillende grooves. In zijn uiteindelijke formatie bestond de band toen uit: Theo (zang/gitaar), Joris (bas), Pieter (drums), Lex (gitaar). Theo was bekend met zijn wereldwijde hit 'why did you do it' en heeft met zijn stem menige fundering laten trillen. Joris en Pieter waren the 'groovemachine'. We speelden o.a. op de volgende lokaties: de Waerdse tempel (Heerhugowaard), 't rood hert (Sneek), Baekerblues festival, de Weegbrug (roermond), Bluescafe Apeldoorn, de klinker (Hoorn), 't ouwe veer (Anna Paulowna), Colmschater bluesnight, Swingsoos Grandcafe stationplein 2 (Oosterwolde), de Bierkade (Schagen), de Uitdaging ('t Veld), de spoorzoeker (st. Pancras), bluescafe de Alm (Deventer), cafe 1614 (Monnickendam), JP blueslokaal (Den Haag), Blues aan zee festival (Monster), 't wapen van Egmond binnen, cafe de Keijzer (Spijkenisse), cafe the Rose (Beverwijk), cafe de Kuip (Texel), etc.

We maakten twee cd's in eigen beheer: 'Straight from the heart' en 'Rough 'n tough'.

Hier nog een opname (er zijn er nog wel wat meer op youtube te vinden): Live in Waerdse Tempel

Theo Joris Pieter Lex Gitaarduel De contrabas van Joris

The Nightfall Project

Op een dag belde Thijs (gitaar/zang) me op en zei dat hij met Bart (piano/hammond) en Teun (drums) besloten had dat ik basgitaar ging spelen in hun band. Sja, wat doe je dan? Een basgitaar kopen, bas leren spelen en naar Drente om te repeteren! We speelden eigen werk van Thijs en oefenden op de boerderie. Thijs kan erg goede en aparte songs schrijven. Ze klinken logisch, maar toch zit je soms zomaar in een 10/8 maatsoort te spelen. We wonnen 'Drente Rocks' en speelden daarna in diverse clubs, kroegen en op grote festivals (o.a. bevrijdingsfestival Assen, Eurosonic en in de Melkweg in Amsterdam). Later brachten we de cd 'Mysteries of the mind' uit.

Drente rocks winnaar Bevrijdingsfestival Assen Mysteries of the mind cd

Singer songwriter projecten

The Riddle Project

The Riddle Project was een kwartet. Deels coverband deels eigen werk. Het eigen werk was door mij geschreven (mysteries of the mind alleen het arrangement, want deze is van Thijs) en met de band verder gearrangeerd en uitgewerkt. Iedereen had goede inbreng die de songs beter maakte dan de concept versies. De bezetting was: Bert de Vries (basgitaar), Ron Komduur (drums), Jeroen Pos (gitaar, backingvocals), Lex Horst (gitaar, zang). We brachten een cd uit met het eigen werk, getiteld: The Riddle Project. Ik heb goede herinneringen aan de muzikanten uit deze band. We hebben flink wat jaren plezier gehad met het maken van muziek. Naast gezonde opnamestress in de studio, hebben we ook flink wat gelachen (ff metselen met huzarensalade en het uitdrukken van krentenbollen door Bert bijvoorbeeld). Gevierde uitspraken waren ook: 'te laat!', 'te vroeg! 'zo zeg!' en 'ff door elkaar heen spelen!' Het was de eerste ervaring met eigen werk in een opnamestudio. Achteraf gezien zijn er dan natuurlijk dingen die je in de toekomst beter wilt doen, zoals: beter zingen, meer aandacht naar de song in plaats van naar gitaarsolo's (al zijn die natuurlijk ook belangrijk), strakker spelen, arrangementen toch nog wat beter voorbereiden, geen drie stukken op een dag opnemen, niet gelijktijdig met je eindexamen conservatorium een cd opnemen en meer van dat soort details. Bij bepaalde stukken behoorlijk okee voor zo'n eerste keer, bij andere wat minder gelukt. Mag ook weleens gezegd worden. In de krantenrecensies kwamen ook wat positieve punten en wat zaken die voor verbetering vatbaar waren naar voren. Voor de liefhebber van onorthodoxe popsongs met veel gitaarsolo's bleek het wel een cd die aansprak bij aardig wat mensen, dus denk je na het luisteren van de mp3's: 'die cd wil ik wel', dan kun je deze cd nog via de mail bij me bestellen. Het is een soort collectors item geworden (lol). Deze cd was opgenomen, gemixt en gemastered in de studio van Phil Mills in Friesland.

Foto CD hoes Riddle Project

Mp3 fragmenten van deze cd:

Krantenartikelen over deze cd:

Noordhollands dagblad Zondagskrant

De band live:

The Riddle Project was een voortzetting van de band Juezz en speelde live (naast eigen werk) covers van o.a.: Robben Ford, Larry Carlton, Billy Cobham, Marcus Miller, Mike Stern, Jaco Pastorius, The Yellow Jackets, Jesse van Ruller, Scott Henderson, Hillary Jones, John Scofield, Tab Benoit, Gary Moore, Stevie Ray Vaughan, George Benson, Eric Clapton, Carlos Santana, Carl Filipiak, The Allman brothers, Jeff Healy, Johnny Winter, Chuck Berry, e.a. We speelden met name in kroegen en bluesclubs en hielden cd presentaties in o.a. het Zaantheater (guitarexperience), Famiri en de Kade in Zaandam.

Juezz Bourbonstreet Amsterdam Juezz demo cd

Diverse sessies

Van jamsessies en invalschnabbels leer je veel en je speelt eens dingen die je niet zo vaak speelt. O.a. jazzschnabbels op diverse lokaties (jazzallee in Utrecht met Matthijs en Bas was leuk met onverwachte breakdancers), huiskamerconcerten (Wijk aan zee bij Bas Kisjes en in Den Haag met Thijs). Ook optredens waar ik alleen met gitaar en zang een bruiloft of privefeestje muzikaal heb aangekleed of die invalschnabbel in de feestband van Jerney, waar we met een raam minder in de auto naar huis moesten rijden in de winter. En dan natuurlijk de transformerende ervaring: met Johnny Tevreden op een AUM toon en een vliegend tapijt in het Weefhuis. Diverse kleine optredens met Jerney en Menno. Lokaties waren o.a.: rotary club, broodjeszaak Alkmaar, zingen op de zaan, moederdagconcert, trouwerijen, begrafenis, etc. Hieronder nog wat foto's van Kates Vlinders die het niet gehaald hebben voor de platenhoes.

Koogerpark1 Koogerpark2

Menno vs Lex ofwel: Lex vs Menno

Met Menno Timmermans had ik een akoestisch gitaarduo (wat mogelijk in de toekomst weer verder gaat). We speelden allerlei stijlen zoals: jazz, gipsy, fingerpicking, blues, pop, etc. Menno is een zeer goede fingerpicker en heeft een hele steady groove. Vooral tijdens de conservatoriumtijd speelden we op veel verschillende plekken in Nederland, zoals: schilderij exposities, kastelen, bruiloften, recepties, zakendiners, in het World Trade Center, rondlopend op een terras en niet te vergeten: bij het rode kruis, waar een nieuw pedaal van Menno de akoestische gitaar omtoverde tot sitar en een experimentele jazzsolo van een kwartier geen enkel effect leek te hebben op het hoogbejaarde publiek (wat niet meer goed kon horen). Buikpijn van het lachen.. Het doel van het duo was achtergrondmuziek waar iedereen fijn doorheen kan praten, maar soms kun je je gewoon niet inhouden. Andere hoogtepunten waren bijvoorbeeldbeeld: een staande ovatie tijdens een zakendiner (waardering waar je het niet verwacht blijft hangen in je hoofd...) en te weinig motorolie in een huurauto, waardoor we met dampende motor bijna te laat bij een schnabbel aankwamen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een hele leuke tijd!

demo cover lexvsmenno

Mp3 fragmenten onze oude demo:

Mspirit

Een leuk gospelproject onder leiding van Mirjam en Stein. De band bestond -als ik het me nog goed herinner- onder andere uit Joris (drums), Floris (piano), Bart Soeters (bas) en ikzelf op gitaar. Er waren ook allemaal backing vocalisten ingehuurd. We traden op in onder andere Panama in Amsterdam en op nog wat andere lokaties.

Eerste bands