Gitaarles

Algemeen

De muzikale taal

Wat zou het toch mooi zijn als je de gitaar oppakte en al je emoties en gedachten meteen in muziek kon omzetten. Dat is natuurlijk een mooi beeld, maar in de praktijk is daar best veel oefening en enig begrip van muziek voor nodig. Om je favoriete muziek goed te kunnen spelen, is het erg handig als je de muzikale taal voldoende begrijpt en er praktisch iets mee kunt. Ter illustratie: stel je voor dat je op vakantie bent in Afrika en je ontmoet daar diep in het woud de lokale Bosjesmannen. Als je een paar van hun woorden zou kennen en goed zou uitspreken, zou je een brood kunnen bestellen bij hun lokale bakker (of misschien een gebakken insect, als dat hun lokale menu is). Misschien vind je het voldoende en leuk genoeg als je dat zou kunnen. Als je echter een gesprek over hun manier van leven met ze wilt voeren, is het handig om hun taal aanzienlijk beter te spreken en te begrijpen. Misschien vind je dat wel interessanter en leuker.

In de les wordt rekening gehouden met wat je wilt leren en bereiken op de gitaar. Wat dat ook is, je zult waarschijnlijk wat drempels tegenkomen waar je even overheen moet om verder te komen. Daarom is het noodzakelijk om naast de lessen ook zelf (liefst met enige regelmaat) te oefenen op je instrument. Oefening baart kunst! Het plezier in het gitaarspelen wordt groter naarmate je het beter kan en betaalt zich helemaal dubbel en dwars terug als je na je inspanning je favoriete songs kan spelen.

Vaak kan 1 stapje terug doen of eenvoudig beginnen daarna ineens drie stappen voorwaarts betekenen. Niet altijd lukt het om meteen te spelen wat je wilt. Soms is het slim om een tijdje aandacht te besteden aan een muzikaal probleem, om daarna weer wat beter gitaar te kunnen spelen. Geduld is een schone zaak.

Voor elk speelniveau, wordt in de lessen in ieder geval aandacht besteed (door middel van uitleg en praktische oefeningen/liedjes/songs) aan drie belangrijke bouwstenen van de muzikale taal:

Naast deze zaken kan er nog veel meer worden behandeld als je dat wilt. Enkele voorbeelden per niveau vind je hieronder:

Starter

Gemiddeld

Gevorderd

Voorbeeldvragen

Voorbeelden youtube

Voor meer voorbeelden, zie: 'docent'.