Gitaarles
Algemeen
- Van starter tot gevorderd.
- Vanaf 6 tot 106 jaar.
- Akoestische en/of elektrische gitaar.
De muzikale taal
Wat zou het toch mooi zijn als je de gitaar oppakte en al je emoties en gedachten meteen in muziek kon omzetten. Dat is natuurlijk een mooi beeld, maar in de praktijk is daar best veel oefening en enig begrip van muziek voor nodig.
Om je favoriete muziek goed te kunnen spelen, is het erg handig als je de muzikale taal voldoende begrijpt en er praktisch iets mee kunt. Ter illustratie: stel je voor dat je op vakantie bent in Afrika en je ontmoet daar diep in het woud de lokale Bosjesmannen. Als je een paar van hun woorden zou kennen en goed zou uitspreken, zou je een brood kunnen bestellen bij hun lokale bakker (of misschien een gebakken insect, als dat hun lokale menu is). Misschien vind je het voldoende en leuk genoeg als je dat zou kunnen. Als je echter een gesprek over hun manier van leven met ze wilt voeren, is het handig om hun taal aanzienlijk beter te spreken en te begrijpen. Misschien vind je dat wel interessanter en leuker.
In de les wordt rekening gehouden met wat je wilt leren en bereiken op de gitaar. Wat dat ook is, je zult waarschijnlijk wat drempels tegenkomen waar je even overheen moet om verder te komen. Daarom is het noodzakelijk om naast de lessen ook zelf (liefst met enige regelmaat) te oefenen op je instrument. Oefening baart kunst! Het plezier in het gitaarspelen wordt groter naarmate je het beter kan en betaalt zich helemaal dubbel en dwars terug als je na je inspanning je favoriete songs kan spelen.
Vaak kan 1 stapje terug doen of eenvoudig beginnen daarna ineens drie stappen voorwaarts betekenen. Niet altijd lukt het om meteen te spelen wat je wilt. Soms is het slim om een tijdje aandacht te besteden aan een muzikaal probleem, om daarna weer wat beter gitaar te kunnen spelen. Geduld is een schone zaak.
Voor elk speelniveau, wordt in de lessen in ieder geval aandacht besteed (door middel van uitleg en praktische oefeningen/liedjes/songs) aan drie belangrijke bouwstenen van de muzikale taal:
- Maat, tempo(vast) en ritme.
- Melodie.
- Harmonie (bijvoorbeeld: akkoorden).
Naast deze zaken kan er nog veel meer worden behandeld als je dat wilt. Enkele voorbeelden per niveau vind je hieronder:
Starter
- Het instrument leren kennen.
- Je gitaar leren stemmen op verschillende manieren.
- De basisvaardigheden van het gitaarspelen leren.
- Melodie spelen en begeleiden met akkoorden.
- Spelen op gehoor en geheugen.
- Lezen en spelen van eenvoudige tabulatuur en akkoorddiagrammen.
- Wat komt er kijken bij alleen spelen en samen spelen?
Gemiddeld
- Enkele toonladders leren. Wat heb je aan toonladders?
- Namen van noten op de gitaar en de relatie hiervan met barré akkoorden.
- Uitdiepen van begeleiding (ritme, slag, tokkelen, riffs, etc.).
- Melodie en bas tegelijk spelen.
- Uitbreiding van linker- en rechterhand technieken.
- Spelen met plectrum en vingers.
- Gitaarsolo's in popmuziek.
- Basis muziektheorie en muziekanalyse.
Gevorderd
- Het verband tussen toonladders, akkoorden en toonsoort begrijpen en toepassen in begeleiding en gitaarsolo's in meerdere genres muziek naar jouw keuze. Voorbeelden: singer-songwriter, folk, pop, rock, funk, blues, jazz, fusion, etc.
- Akkoorden met toevoegingen en in omkering.
- Loskomen van automatismen. In je improvisatie spelen wat je zelf hoort.
- Arrangeren voor band en one man band.
- Je eigen songs schrijven.
- Verhaal of wartaal? Tekst, begeleiding en solo's.
- Complexere muziektheorie en muziekanalyse.
Voorbeeldvragen
- Ik kan nog helemaal niets op een gitaar en weet ook nog niet goed welke muziek ik leuk vind. Ik volg liever een beetje een vast programma dat niet te moeilijk is. Naarmate ik beter wordt, kunnen we altijd kijken of ik moeilijker aankan. Is dat mogelijk? Mijn antwoord: dat gaat prima lukken. Ik heb meer dan genoeg lesmateriaal voor je. Van eenvoudig tot gevorderd.
- Moet ik noten kunnen lezen? Mijn antwoord: nee hoor. Op gehoor en met voordoen/nadoen en met een beetje kennis van tabulatuur kun je alles ook zonder notenschrift leren spelen. Veel topmuzikanten -niet klassieke muziek- lezen geen enkele noot. Noten lezen mag natuurlijk wel (ik kan het je eventueel leren).
- Ik ben singer-songwriter en wil mezelf (beter) leren begeleiden op gitaar. Kun je me daarmee helpen? Mijn antwoord: zeker!
- Ik speelde altijd alleen, maar wil graag in een band leren spelen. Kun je me daarmee helpen? Mijn antwoord: jazeker!
- Ik speelde altijd in een band, maar wil nu solo spelen. Kun je me daarmee helpen? Mijn antwoord: yep!
- Fingerpicking? Vind ik leuk! Vette blues? Nou en of!
- Ik wil graag meer van de theorie van muziek begrijpen. Hoe komen akkoorden bijvoorbeeld aan hun naam? Ik speel altijd dezelfde dingen in mijn solo's en slag en wil dat graag doorbreken en meer te weten komen over hoe ik dat alles interessanter kan maken. Kun je me daarbij helpen? Mijn antwoord: komt helemaal goed!
- Voorbereiding conservatorium -lichte muziek-? Daar kan ik je bij helpen!
- Ik heb al veel ervaring en/of wil mijn horizon verbreden. Kan ik bij jou nog nieuwe dingen leren en inspiratie opdoen? Mijn antwoord: ik ben bekend met veel stijlen en artiesten en heb ook aardig wat stijlen zelf gespeeld. Er is dus een goede kans dat ik je verder kan helpen. Bij bepaalde specialisaties zijn er natuurlijk ook stijlen waar ik niet of minder in thuis ben (zoals virtuoze metal en flamenco). Op hoog niveau spelen veel professionele muzikanten niet elke stijl meer. Zo kan een begenadigd metalgitarist meestal niet flamenco spelen zoals Paco de Lucia en songs schrijven en zingen zoals the Beatles en omgekeerd. Dit voorbeeld heeft natuurlijk niets te maken met wat ik zelf kan (hoewel ik me prima red op de gitaar, is mijn spelvaardigheid totaal niet te vergelijken met Paco de Lucia bijvoorbeeld). Het gaat hier even om het principe. Op een gegeven moment zoek je gewoon je eigen geluid en specialisatie op basis van je eigen voorkeuren. Stuur me gerust een mail en vraag me wat je zoekt. Dan kijken we of ik je van dienst kan zijn.
Voorbeelden youtube
Voor meer voorbeelden, zie: 'docent'.